Pistorasiat

Yleisimmät pistorasiat Suomessa

F-tyypin pistorasia, Schuko

F-tyypin pistorasia on tyypillisin, se tunnetaan tyypillisesti Schuko-nimestä, jonka on lyhennelmä sanasta Schutzkontakt, vapaasti käännettynä Suojakosketin. 

Schuko-pistorasia tunnetaan myös tyyppinä CEE 7/4. Schuko-pistorasiassa on kaksi pyöreää, halkaisijaltaan 4,8 mm nastaa, jotka ovat 19 mm pitkiä, ja joiden keskikohta on 19 mm etäisyydellä toisistaan. Näissä johtimissa on nolla- ja vaihekoskettimet. Schuko-pistorasian ylä- ja alapuolella on kaksi kosketuspintaa maadoitusta varten. Schuko-pistorasiassa on sivussa kaksi syvennystä varmistamaan, että pistorasiaan kytketään vain Schuko-pistotulppa, jossa on maadoituskosketuspinnat. Johtuen pistorasian ja pistotulpan symmetrisestä rakenteesta pistotulppa voidaan kytkeä kahdella tavalla.

Schuko-pistorasiaan voidaan kytkeä joko Schuko-pistotulppa tai toinen Suomessa käytössä oleva pistorasiatyyppi, Europistorasia. Schuko-pistorasioita käytetään tavallisesti kytkennöissä, joissa on 230V, 50 Hz ja virta aina 16 A saakka. 

Schuko pistorasiat F-tyypin pistorasiat
europistorasia europistotulppa pistorasiat

Europistoke

Europistotulpan nastat ovat 19 mm pitkiä. Nastat ovat 19mm pitkiä ja niissä on 9mm pitkä, johtava kärki. Europistokkeen kytkeä Suomessa yleisiin europistorasiaan tai Schuko-pistorasiaan. Johtimissa kulkee nolla sekä vaihe. Pistotulpan voi kytkeä molemmin päin.

Europistoke valittiin turvallisuuden vuoksi, sillä sen voi kytkeä vain yhteensopiviin pistorasoihin ja sen muotoilu sallii vähemmän tilaa vievien matkapuhelinlatureiden muotoilun. Europistotulpat ja Europistorasiat on suunniteltu pienitehoisille, alle 2,5 A, luokan II (kaksoiseristeisille) laitteille, jotka eivät vaadi maadoitusta ja toimivat normaalissa huonelämpötilassa. Europistokkeissa on kiinteä liitosjohto, joten niitä ei pysty johdottamaan.


Pistorasiat ja turvallisuus

Suomessa suurin osa nyt käytössä olevista pistorasioista on Schuko-tyyppisiä, suojamaadoitettuja pistorasioita. Ennen 90-lukua asennettiin kuitenkin hyvin paljon maadoittamattomia pistorasioita. 2022 uudistuneen SFS6000-sähköturvallisuusstandardin mukaan 2023 alusta alkaen ei vanhoihinkaan rakennuksiin saa asentaa enää maadoittamattomia pistorasioita. Ainoastaan mikäli vanha maadoittamaton pistorasia on rikkoutunut, saa sen tilalle asentaa vastaavan. 

Pistorasian asentamisen suorittaa aina vaadittavat asennus- ja muut viranomaisluvat omaava sähköalan ammattilainen. 

Lue lisää STT:n uutisesta tästä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on laatinut selkeät ohjeet pistorasioiden asennus- ja olosuhdevaatimuksista. Esimerkkinä kylpy- ja suihkutilojen vaatimukset


Dreamledin pistorasiat

Dreamled valmistaa Suomessa kulmapistorasioita ja monitoimipistorasioita. Dreamledin pistorasioissa hyödynnetään laadukkaimpia komponentteja, muun muassa ABB:n Impressivo-pistorasia sekä Tridonic-liitäntälaite. Kaikki Dreamledin pistorasiat valmistetaan Suomessa ja ne ovat Avainlippu-tuotteita. Tutustu seuraavassa Dreamledin kulmapistorasia- ja monitoimipistorasiamallistoon.

Kulmapistorasioissa Pro sekä Pro Mini on laadukas ABB Impressivo-pistorasia. Kulmapistorasia on saatavina kahdessa koossa, Pro, sekä superpieni Pro Mini.

Monitoimipistorasia on Dreamledin innovaatio, jossa yhdistyy valaistuksen sähköinen tekniikka sekä pistorasian sähköt. Ratkaisu on Dreamledin kotimainen innovaatio, ja saästää jopa 70% asennusvaiheista. Lue lisää tästä!

Tuotteet on esitelty myös ammattilaistuotteet-sivullamme.


Dreamledin Pro Ready-keittiön välitilan ratkaisu säästää yli puolet asennusajassa ja tarvikkeissa!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä. 

Cookie Consent with Real Cookie Banner