Asunnon yleisvalaistus ja sisävalaistus on mukavuus-, käytännöllisyys- ja turvallisuustekijä. Panosta riittävään yleisvalaistukseen ja säädettävään tunnelmavalaistukseen. 

Toimiva yleisvalaistus on turvallisuustekijä, joka luo mahdollisuudet tilan aktiiviselle ja mukavalle käytölle

Asunnon yleisvalaistuksessa kustannukset ovat usein keskiössä. On hyvä ymmärtää kuitenkin, että yleisvaikutelma tilasta määrittyy usein valaistuksen kautta. Valaistusvaikutelma on valaisinkohtainen. Entistä useammin toivotaan ohjattavuutta ja liitettävyyttä älyjärjestelmiin. Dreamled käyttää Casambin ekosysteemiä, johon voidaan liittää koko kodin valaistus – mukaan lukien keittiön työpistevalaistus.

Perusasioita on riittävän ja eurooppalaisten sisävalaistusdirektiivien mukaisen valomäärän ja valaisinominaisuuksien käyttäminen. Yleisvalaistuksessa käytetään – etenkin pientaloissa – tyylikkäitä valaisinryhmiä ja valaisinmuotoilua. Myös valaistuksen ohjattavuus ja muokattavuus on noussut kohti valtavirtaa. Kysy Dreamlediltä erilaisia tuotepaketteja perustuotteiksi, premium-tuotteiksi sekä älykokonaisuuksiksi.

Asunnon yleistilojen perusvalaistus tulee asunnon mukana. Yleisimmin yleistiloihin asennetaan katon sisään upotettavia valonlähteitä, niin sanottuja alasvaloja. 

Nykyisin talotuotanto on teollista liiketoimintaa ja asunnot rakennetaan hyvin kustannustietoisesti. Asunnon mukana tulee vain välttämättömät valaisimet hyvin teknisellä tavalla jaoteltuna. On suositeltavaa miettiä miten tilaa käyttää ja mitä vaikutusta valaistus voisi esittää. 
Mitä tarkoittaa tunnelmallinen valaistus ja mitä siltä toivoo. Olohuoneeseen saadaan pienellä vaivannäöllä iso vaikutelma tilaan luodaan säädettävä epäsuora valaistus asunnon rakentamisen yhteydessä. On oleellista mainita, että tunnelmavalaistuksen lisääminen onnistuu mihin tahansa ja milloin tahansa rakennettuun taloon. 

Olohuoneen valon määrässä voidaan noudattaa oleskelutilojen suosituksia ja tuoda lisävalonlähteitä alueille, joissa työskennellään tai luetaan. 

Kysy Dreamlediltä tukea valaistukseen!

Työtasovalot asennetaan rakennusvaiheessa ja yleensä uusitaan linjasaneerauksen yhteydessä. Tämä on yleensä pisin mahdollinen valaistuksen uusimisväli. Mikäli keittiössäsi on vanha putkivalaisin, jonka putkivalon kannakkeet ovat kuluneet ja jonka suojakupu kellertää vanhuuttaan uusi se heti mahdollisuuden tullen. 
Työpistevalaistus asennetaan nykyään koko työpisteen mitalta ja valoteho on huomattavasti parempi kuin vanhassa tiskialtaan päällä olevassa putkivalossa. Lisäksi uudenlainen valaisin on hyvin huomaamaton. Parhaillaan työpistevalaisin istuu kalusteeseen kuin unelma. 
Markkinoiden edistyksellisintä ratkaisua edustaa kotimainen Dreamled Pro Ready, joka uudisti valaisimen vuonna 2023 ja ratkaisu on täysin kotimainen Avainlipputuote.

Valaistukselle on minimitasovaatimukset laadun ja määrän osalta. Sisävalaistus on asukkaan omalla vastuulla. Valitsemalla projektiisi Dreamled-tuotteet varmistat, että tuote kestää, on tyylikäs ja tehokas asentaa, täyttä valaistusvaatimukset ja on vastuullisesti valmistettu.  

Dreamled Ready 23

Pesu- ja kylpytiloissa valaistuksella tavoitellaan tunnelmaa ja häikäisemättömyyttä. Lisäksi tilassa on oltava myös riittävä yleisvalaistus siivouksen ajaksi. Asukkaat ovat halunneet päivittää kostean tilan valaistusta modernimmaksi. Taloyhtiön etu on, että tiloihin asennetaan sinne soveltuvat valaisimet. Valaisimilta vaaditaan sekä kosteuseristystä, lämpötilan kestoa, että rajattua avauskulmaa.  

Pesutilaan ja kodinhoitohuoneisiin yleisvaloksi suositellaan häikäisemätöntä -valaisinta, joka korvaa suoraan pienloistelampulla varustetut valaisimet. Tyylikäs valaisin muodostaa häikäsemättömän vallitsevan valon. Ready23- valaisimen laaja valopinta pitää huolen siitä, että kylpyhuone on koko pituudeltaan valaistu eikä tilaan jää pimeitä ja varjoisia osioita. 

Vaatehuone on usein ilman ikkunoita ja tila poikkeaa varastosta perusteellisesti ainakin minimivalaistuksen suhteen. On suositeltavaa käytännön syistä tuoda tilaan riittävästi valaistusta. Entistä useammat vaatehuoneen rakentajat tai päivittäjät asentavat tilaan koko huoneen mitalta kattoon asennettavan valolinjan. Se voidaan toteuttaa näppärästi Ready 23-valaisimella. Valaisin tuottaa valovirtaa jokaista metriä kohden yli 1000 lumenia linssin läpi, todellinen valomäärä. Se takaa värien erottelun, onko kyseessä harmaa vai sininen, musta vai kenties ruskea sukka, paita. Mitä pesulapussa lukeekaan? Toinen ajankohtainen ilmiön on vaatekaappien sisätilojen valaitus. Kysy apuja Dreamledin tuesta!

Käytävän valaisimilla halutaan saada riittävä yleisvalaistus. Valaisimille erityisiä tarpeita on kestävyys ja helppo huollettavuus. Suositeltavaa on toteuttaa käytävän valaistus liiketunnistimin ja led-valoin. Näin saavutetaan käyttömukavuutta tilassa ja säästöjä sähkölaskussa. Yksi mahdollinen idea on lattiatasoon asennettava epäsuora valaistus yhdistettynä liiketunnistimeen – näin aamulla tai muuten pimeään aikaan liikkuvalle tila on valaistu, mutta ei kirkas.

Talotehtaalle ja myöhemmin taloyhtiön vastuulle kuuluu terassin perusvalaistus. Omakotitalossa terassille ja parvekkeelle voidaan tehdä erittäin mukava valaistus asentamalla valaistus listan taakse. Se tuo riittävän oleskeluvalaistuksen ja valonlähden on katseilta piilossa. Lisäksi haluatessa voi asentaa suoraa valoa. Upea idea on asentaa rimojen väliin profiilivalaisin. Kysy apua Dreamledin ammattilaisilta!

led nauhat led valot epäsuora valo led profiili dreamled

Varaston valaistus on riittävää yleisvalaistusta, joka kestää osumia ja eri lämpötiloja. Valon pitää ulottua niin käytäville kuin varastotiloihin. Kätevä ja kustannustehokas tapa toteuttaa toimiva varastovalaistus on asentaa kulkuväylien suuntaiset pitkät valolistat tuomaan valoa jokaiseen varaston kolkkaan. Tällä on uskomaton vaikutus käyttömukavuuteen!

Kysy apua Dreamledin tuesta – rakennetaan teille sellainen varastovalaistus, jotta tilasta löytää tavarat ja siellä näkee puuhastella!

Muista listätä varastomukavuuteen liiketunnistin: valot palavat vain silloin kun valoa tarvitaan.  

Rakenna varastovalaistus Dreamledin kanssa ja säästä rahaa!

Makuuhuoneen valaistus tulee joskus asunnon mukana ja siihen on asunnon ostajan hyvä vaikuttaa. Makuuhuoneessa vietetään paljon aikaa ja tilassa oleskellaan. Hyvä valaistus auttaa rentoutumaan. Kiinnitä erityistä huomiota tulee kiinnittää häikäisyyn ja säädettävyyteen. Makuuhuoneessa valaistukselle on sekä minimitaso- että valovirtavaatimukset. 

Toteuta valaistus kerrostuksella. Kätevä tapa on asentaa valolista joko nurkkaan tai erillinen valokauluksen alaslasku huoneen keskiostaan. Valo saadaan siroutumaan katon kautta miellyttävästi tilaan. Toteuta maksimaalinen mukavuus lisäämällä valaistus myös sängynpäädyn taakse!

Kenties markkinoiden paras valmisvalaisin on Ready23. 

Asunnoin yleisvalaistus – yleisiä vaatimuksia tiloittain

Koska näkeminen perustuu valon voimakkuuden ja värierojen havaitsemiseen, eli kontrastien havaitsemiseen, tulee sen olla tärkein tavoite valaistuksessa. Kontrastien havaitsemiseen vaikuttaa pintojen väri ja miten ne heijastavat. Tumma pinta imee paljon valoa itseensä ja heijastaa vain vähän takaisin. Vaalea pinta heijastaa valoa ympäriinsä ja imee valoa vain vähän itseensä. 

Valaistuksen pitää olla selkeää, sitä pitää olla riittävästi, mutta se ei myöskään saa sokaista. Taloyhtiössä on hyvin erilaisia tarpeita ja pitää huomioda niin valon tarve eri sisä- ja ulkotiloissa kuin valaisimen ominaisuudet.  

Valoa tulee olla riittävästi siellä missä työskennellään ja liikutaan ja sitä tulee ohjata siten, että saavutetaan energiasäästöjä. Valoja ei kannata turhaan polttaa. 

Sisätiloissa on eri tiloille määritelty Euroopan laajuinen sisävalaistusstandardi, joka määrittelee sisätiloissa käytettävien valaisimien ominaisuuksista. Merkittävimpänä ominaisuutena on riittävä valoteho. Standardi myös määrittelee valon laadun ja häikäisyn. Kysy aina Dreamledistä neuvoa valaistusprojektissasi!

Tyypillisiä kokemuksia taloyhtiön valosaneerauksesta: 

“Päivitimme taloyhtiömme valot linjasaneerauksen yhteydessä. Tavoittelimme energiatehokkuutta ja parempaa valon laatua ja määrää. Samalla myös kiinteistömme ilme modernisoitui.” “Sijoittelimme ja suuntasimme valot niin, että taloyhtiöön ei jää pimeitä nurkkia. Turvallisuuden tunne ja viihtyisyys parantuivat.” “Saimme liiketunnistimien vaihdolla varastotiloista turhan valon käytön ja sähkönkulutuksen pois. “ “Taloyhtiössä asuu lisääntyvä määrä ikääntyviä ihmisiä, joiden valaistuksen tarve on kaksinkertainen nuoriin verrattuna. Päätimme uusia pihavalaistuksen ja suunnata valon paremmin jalkakäytäville. Samalla loimme turvallisemman piha-alueen.” Valaisusaneerauksessa panostetaan energiasäästön lisäksi valotehon nostoon ongelma-alueilla 

 Tyypillisiä kokemuksia lukujen valossa: 

  • Ulkovalot palavat noin 4000 h vuodessa Led-lamppu kuluttaa noin kolmasosan sähköä verrattuna vastaavaan elohopealamppuun ja kestää kaksi kertaa pidempään.
  • Valonohjauksella saadaan säästöjä: valaisinta käytetään vain tarvittaessa. Esimerkiksi hämäräkytkimen korvaaminen liiketunnistimella voi tuoda ison säätö, sillä valo palaa vain tilassa liikkuessa.
  • Oikein mitoitettu remontti maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Tämän jälkeen ollaan led-valaisimen elinkaaren alkuvaiheessa ja investointi tuottaa taloyhtiölle. 
  •  “ Lopulta huomasimme säästävämme huoltokuluissa, sillä led-valojen käyttöikä on yli 50000 tuntia. Aiempia valoja huolsimme tämän tästä.” 

Toteutuksessa tulee käyttää laadukkaita ja järkevän hintaisia valaisimia, joissa on pitkä takuu ja erinomainen huollettavuus ja asennettavuus. Dreamled auttaa Sinua mitoituksessa ja valinnoissa, aina budjetin mukaan.

Asunnon yleisvalaistus -yleisimpiä termejä selityksineen

Lumen, valon määrä. Koska enää ei Wattien perusteella voi päätellä valaisimen valon määrää ollaan siirrytty käyttämään sen valon määrää, lumenia. Pitkissä valoissa, esimerkiksi led-nauhoissa ilmaistaan lumenia metriä kohden. 

Lux, luksi, ilmoittaa kuinka monta lumenia osuu neliömetrille. Eri tiloille on määritelty eurooppalaisessa sisävalaistustandardissa lux-arvot. Tämä on oleellinen tieto kun mitoitetaan kuhunkin tilaan riittävä valaistus. arvoon täytyy suhteuttaa etäisyys.  

UGR (Unified Glare Rating) kertoo häikäisyn määrän eri kulmista katsottuna. Eri tiloille on määritetty eurooppalaisessa sisävalaistusstandardissa arvot, jota häikäisyarvo ei saa ylittää.   

Watti, valaisimen ottama teho. Enää wattimäärä ei kerro valaistuskyvystä suoraan vaan sitä käytetään arvioitaessa energiatehokkuutta ja valaisinhankinnan takaisinmaksuaikaa. 

CRI, colour rendering index, värintoistoindeksi, ilmoitetaan Ra – indeksinä ja kertoo kuinka luonnollisilta värin näkyvät tietyssä valaistuksessa. Valaisimen värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0 tarkoittaa täysin mustavalokoista valoa (esim kuunvalo), jossa värit eivät toistu lainkaan, ja 100 täydellistä värintoistoa. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen ilmoittaa värilämpötila. Yleisesti kotona suositellaan, että käytetään valaisimia, joilla Ra on yli 80. Yksinkertaisesti voi sanoa, että huonotasoisessa valaistuksessa hedelmä näyttää hyvin valjulta, kun taas erinomaisessa valossa väririkkaalta ja herkulliselta. 

 Värilämpötila kertoo minkä väristä on valaisimen tuottama valo ja ilmaistaan Kelvineinä (K). Mitä korkeampi on Kelvin-arvo, sitä sinisempää valo on ja matala Kelvin-lukema kertoo puolestaan kellertävästä valosta. Hehkulampun valo on kellertävää (2700K) ja suosittujen Led-valojen lämpötila on hieman sinertävämpää (3300K tai 4000K). Päivänvalon värilämpötila on 5500K. 

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusuvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen.


Värintoistotasot, CRI = Color Rendering Index

Erittäin hyväHyvin HyväHyväTyydyttäväVälttävä
CRICRI > 9080 < CRI < 9060 < CRI <8040 < CRI < 6020 < CRI < 40

Eri tiloissa on erilaisia käyttötarpeita lämpötilojen, kosteusolosuhteiden ja valaisimen koon suhteen. Myöskin turvallisuusnäkökohdat on huomioitava. Alla on listattu käyttökohteittain suositeltuja valaisintyyppejä.   1=suositelluin, 3=vähiten suositeltu 

TILASuositeltuPoistumassa vähitellenVähiten suositeltu
Kodin huoneetLed-valaisinEnergiansäästö- tai pienloistevalaisinHalogeenivalaisin
YhteiskäyttötilatLed-valaisinEnergiansäästö- tai pienloistevalaisinT8-loiteputkivalaisin
PihavalaistusLed-valaisinT5-loisteputkivalaisinMonimetallivalaisin

Asunnon yleisvalaistus -Valaisinten suojaintasovaatimukset

Valaisimien koteloinnille on asetettu yleiseurooppalaiset suojausvaatimukset, tarkempi tunnus SFS-EN 60 529 + A1. Standardissa otetaan kantaa siihen kuinka hyvin valaisimen pitää olla suojattu siltä voivatko vieraat esineet päätyä kotelon sisälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Toisaalta kantaa otetaan myös siihen miten hyvin valaisin on suojattu ulkoista kosteutta vastaan.  

Eri tiloille on määritelty erityiset IP-luokitukset, ja valaisimien luokitusten on sovelluttava niihin. IP-luokkatunnus on tyyppiä: IP ja sen jälkeen kaksin numeroa: 

Ensimmäinen numero kertoo vaarallisten osien suojauksen, esineen halkaisijan

1. numero Selite
0 Suojaamaton
1 Suojaa nyrkiltä (>= 50mm)
2 Suojaa sormelta
3 Työkalulta (>=2,5mm)
4 Langalta, johtimelta (<=1,0mm)
5 johtimelta (pölysuojattu)
6 johtimelta (pölytiivis)

Toinen numero kertoo kosteussuojauksen

0 Ei kosteuden suojaa
1 Tippuvedenpitävä, pystysuoraan tippuva vesi (>=12,5mm)
2 Tippuva vesi, max15 astetta
3 Sateenpitävä
4 Roiskeenpitävä, roiskuva vesi
5 vesisuihkulta
6 Voimakkaalta vesisuihkulta
7 Vedenpitävä
8 Jatkuva upotus

Asunnon yleisvalaistus -Eurooppalainen sisävalaistusstandardi

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen. Merkille pantavaa on, että valaistuksen voimakkuusvaatimus ja värierotteluvaatimukset ovat korostetun voimakkaat kaikissa tiloissa, joissa tehdään tarkkuustyöskentelyä.   

Valaistu kohde Lux UGRCRI
Hissit 100 25 40
Kahvihuoneet 200 22 80
Keittiö 500 22 80
Lastausalueet 150 25 40
Käytävät, liikennealueet 100 28 40
Oleskelualueet 200 22 80
Portaikot, liukuportaat, liukukäytävät 100 25 40
Pysäköintialueet 75 ei vaatimusta 40
Varasto ja muu talotekninen tila 200 25 60
Työskentelytilat, Toimisto, kirjoittaminen, vastaanotto, kasa 500 19 80
Varastotilat 100 25 60

Kiinnostuitko tai heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä!

Yhteydenottolomake

TÄYTÄ OHEISET TIEDOT:
                                                     

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.