Asunnon yleisvalaistus ja sisävalaistus on mukavuus-, käytännöllisyys- ja turvallisuustekijä.
Asunnon yleisvalaistus
- kerrostalo sisustusvalaistus yleisvalaistus
Asunnon yleisvalaistuksessa kustannukset ovat usein keskiössä. On hyvä ymmärtää kuitenkin, että yleisvaikutelma tilasta määrittyy usein valaistuksen kautta. Valaistusvaikutelma on valaisinkohtainen. Entistä useammin toivotaan ohjattavuutta ja liitettävyyttä älyjärjestelmiin. Dreamled käyttää Casambin ekosysteemiä, johon voidaan liittää koko kodin valaistus – mukaan lukien keittiön työpistevalaistus.
Perusasioita on riittävän ja eurooppalaisten sisävalaistusdirektiivien mukaisen valomäärän ja valaisinominaisuuksien käyttäminen. Yleisvalaistuksessa käytetään – etenkin pientaloissa – tyylikkäitä valaisinryhmiä ja valaisinmuotoilua. Myös valaistuksen ohjattavuus ja muokattavuus on noussut kohti valtavirtaa. Kysy Dreamlediltä erilaisia tuotepaketteja perustuotteiksi, premium-tuotteiksi sekä älykokonaisuuksiksi.
Työtasovalot yleensä uusitaan linjasaneerauksen yhteydessä, mikä on järkevää turvallisuuden, energiatehokkuuden ja mukavuuden parantamiseksi. Asennuksessa poistetaan vanha putkivalaisin ja tilalle asennetaan moderni työtasovalaisin. Markkinoiden edistyksellisintä ratkaisua edustaa kotimainen Dreamled Oy.
Parhaillaan työpistevalaisin istuu kalusteeseen kuin unelma. Dreamled Designissa on huomioitu Suomalaisten kalusteiden erityispiirteet, kuluttajien mieltymykset sekä kalusteteollisuuden tarpeet ja toisaalta asentajan toivomukset.
Valaistukselle on minimitasovaatimukset laadun ja määrän osalta. Sisävalaistus on asukkaan omalla vastuulla. Valitsemalla projektiisi Dreamled-tuotteet varmistat, että tuote kestää, on tyylikäs ja tehokas asentaa, täyttä valaistusvaatimukset ja on vastuullisesti valmistettu.

Asunnoin yleisvalaistus – yleisiä vaatimuksia tiloittain
Koska näkeminen perustuu valon voimakkuuden ja värierojen havaitsemiseen, eli kontrastien havaitsemiseen, tulee sen olla tärkein tavoite valaistuksessa. Kontrastien havaitsemiseen vaikuttaa pintojen väri ja miten ne heijastavat. Tumma pinta imee paljon valoa itseensä ja heijastaa vain vähän takaisin. Vaalea pinta heijastaa valoa ympäriinsä ja imee valoa vain vähän itseensä.
Valaistuksen pitää olla selkeää, sitä pitää olla riittävästi, mutta se ei myöskään saa sokaista. Taloyhtiössä on hyvin erilaisia tarpeita ja pitää huomioda niin valon tarve eri sisä- ja ulkotiloissa kuin valaisimen ominaisuudet.
Valoa tulee olla riittävästi siellä missä työskennellään ja liikutaan ja sitä tulee ohjata siten, että saavutetaan energiasäästöjä. Valoja ei kannata turhaan polttaa.
Sisätiloissa on eri tiloille määritelty Euroopan laajuinen sisävalaistusstandardi, joka määrittelee sisätiloissa käytettävien valaisimien ominaisuuksista. Merkittävimpänä ominaisuutena on riittävä valoteho. Standardi myös määrittelee valon laadun ja häikäisyn. Kysy aina Dreamledistä neuvoa valaistusprojektissasi!
Tyypillisiä kokemuksia taloyhtiön valosaneerauksesta:
“Päivitimme taloyhtiömme valot linjasaneerauksen yhteydessä. Tavoittelimme energiatehokkuutta ja parempaa valon laatua ja määrää. Samalla myös kiinteistömme ilme modernisoitui.” “Sijoittelimme ja suuntasimme valot niin, että taloyhtiöön ei jää pimeitä nurkkia. Turvallisuuden tunne ja viihtyisyys parantuivat.” “Saimme liiketunnistimien vaihdolla varastotiloista turhan valon käytön ja sähkönkulutuksen pois. “ “Taloyhtiössä asuu lisääntyvä määrä ikääntyviä ihmisiä, joiden valaistuksen tarve on kaksinkertainen nuoriin verrattuna. Päätimme uusia pihavalaistuksen ja suunnata valon paremmin jalkakäytäville. Samalla loimme turvallisemman piha-alueen.” Valaisusaneerauksessa panostetaan energiasäästön lisäksi valotehon nostoon ongelma-alueilla
Tyypillisiä kokemuksia lukujen valossa:
- Ulkovalot palavat noin 4000 h vuodessa Led-lamppu kuluttaa noin kolmasosan sähköä verrattuna vastaavaan elohopealamppuun ja kestää kaksi kertaa pidempään.
- Valonohjauksella saadaan säästöjä: valaisinta käytetään vain tarvittaessa. Esimerkiksi hämäräkytkimen korvaaminen liiketunnistimella voi tuoda ison säätö, sillä valo palaa vain tilassa liikkuessa.
- Oikein mitoitettu remontti maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Tämän jälkeen ollaan led-valaisimen elinkaaren alkuvaiheessa ja investointi tuottaa taloyhtiölle.
- “ Lopulta huomasimme säästävämme huoltokuluissa, sillä led-valojen käyttöikä on yli 50000 tuntia. Aiempia valoja huolsimme tämän tästä.”
Toteutuksessa tulee käyttää laadukkaita ja järkevän hintaisia valaisimia, joissa on pitkä takuu ja erinomainen huollettavuus ja asennettavuus. Dreamled auttaa Sinua mitoituksessa ja valinnoissa, aina budjetin mukaan.
Asunnon yleisvalaistus -yleisimpiä termejä selityksineen
Lumen, valon määrä. Koska enää ei Wattien perusteella voi päätellä valaisimen valon määrää ollaan siirrytty käyttämään sen valon määrää, lumenia. Pitkissä valoissa, esimerkiksi led-nauhoissa ilmaistaan lumenia metriä kohden.
Lux, luksi, ilmoittaa kuinka monta lumenia osuu neliömetrille. Eri tiloille on määritelty eurooppalaisessa sisävalaistustandardissa lux-arvot. Tämä on oleellinen tieto kun mitoitetaan kuhunkin tilaan riittävä valaistus. arvoon täytyy suhteuttaa etäisyys.
UGR (Unified Glare Rating) kertoo häikäisyn määrän eri kulmista katsottuna. Eri tiloille on määritetty eurooppalaisessa sisävalaistusstandardissa arvot, jota häikäisyarvo ei saa ylittää.
Watti, valaisimen ottama teho. Enää wattimäärä ei kerro valaistuskyvystä suoraan vaan sitä käytetään arvioitaessa energiatehokkuutta ja valaisinhankinnan takaisinmaksuaikaa.
CRI, colour rendering index, värintoistoindeksi, ilmoitetaan Ra – indeksinä ja kertoo kuinka luonnollisilta värin näkyvät tietyssä valaistuksessa. Valaisimen värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0 tarkoittaa täysin mustavalokoista valoa (esim kuunvalo), jossa värit eivät toistu lainkaan, ja 100 täydellistä värintoistoa. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen ilmoittaa värilämpötila. Yleisesti kotona suositellaan, että käytetään valaisimia, joilla Ra on yli 80.
Värintoisto-ominaisuudet
Ra erittäin hyvä Ra > 90
hyvin hyvä 80 < Ra < 90
hyvä 60 < Ra < 80
tyydyttävä 40 < Ra < 60
välttävä 20 < Ra < 40
Värilämpötila kertoo minkä väristä on valaisimen tuottama valo ja ilmaistaan Kelvineinä (K). Mitä korkeampi on Kelvin-arvo, sitä sinisempää valo on ja matala Kelvin-lukema kertoo puolestaan kellertävästä valosta. Hehkulampun valo on kellertävää (2700K) ja suosittujen Led-valojen lämpötila on hieman sinertävämpää (3300K tai 4000K). Päivänvalon värilämpötila on 5500K.
Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusuvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen.
Asunnon yleisvalaistus -Suositellut valaisintyypit käyttökohteittain
Eri tiloissa on erilaisia käyttötarpeita lämpötilojen, kosteusolosuhteiden ja valaisimen koon suhteen. Myöskin turvallisuusnäkökohdat on huomioitava. Alla on listattu käyttökohteittain suositeltuja valaisintyyppejä.
1=suositelluin, 3=vähiten suositeltu
KODIN VALAISTUS
1 Led-valaisin
2 Energiansäästö- tai pienloistevalaisin
3 Halogeenivalaisin
YHTEISKÄYTTÖTILOJEN VALAISTUS
1 Led-valaisin
2 energiansäästö- tai pienloistevalaisin
3 T8-loisteputkivalaisin
PIHAVALAISTUS
1 Led-valaisin
2 T5-loisteputkivalaisin
3 monimetallivalaisin
Asunnon yleisvalaistus -Valaisinten suojaintasovaatimukset
Valaisimien koteloinnille on asetettu yleiseurooppalaiset suojausvaatimukset, tarkempi tunnus SFS-EN 60 529 + A1. Standardissa otetaan kantaa siihen kuinka hyvin valaisimen pitää olla suojattu siltä voivatko vieraat esineet päätyä kotelon sisälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Toisaalta kantaa otetaan myös siihen miten hyvin valaisin on suojattu ulkoista kosteutta vastaan.
Eri tiloille on määritelty erityiset IP-luokitukset, ja valaisimien luokitusten on sovelluttava niihin. IP-luokkatunnus on tyyppiä: IP ja sen jälkeen kaksin numeroa:
Ensimmäinen numero kertoo vaarallisten osien suojauksen, esineen halkaisijan
0 Suojaamaton
1 Suojaa nyrkiltä (>= 50mm)
2 Suojaa sormelta
3 Työkalulta (>=2,5mm)
4 Langalta, johtimelta (<=1,0mm)
5 johtimelta (pölysuojattu)
6 johtimelta (pölytiivis)
Toinen numero kertoo kosteussuojauksen
0 Ei kosteuden suojaa
1 Tippuvedenpitävä, pystysuoraan tippuva vesi (>=12,5mm)
2 Tippuva vesi, max15 astetta
3 Sateenpitävä
4 Roiskeenpitävä, roiskuva vesi
5 vesisuihkulta
6 Voimakkaalta vesisuihkulta
7 Vedenpitävä
8 Jatkuva upotus
Asunnon yleisvalaistus -Eurooppalainen sisävalaistusstandardi
Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen. Merkille pantavaa on, että valaistuksen voimakkuusvaatimus ja värierotteluvaatimukset ovat korostetun voimakkaat kaikissa tiloissa, joissa tehdään tarkkuustyöskentelyä.
Valaistu kohde; Lux; UGR; Ra
Hissit; 100; 25; 40
Kahvihuoneet; 200; 22; 80
Kassa-alue; 500; 19; 80
Keittiö; 500; 22; 80
Lastausalueet; 150; 25; 40
Liikennealueet ja käytävät; 100; 28; 40
Odotusaulat; 200; 22; 80
Portaikot, liukuportaat, liukukäytävät; 100; 25; 40
Pysäköintialueet; 75; ei vaatimusta; 40
Talotekniset tilat; 200; 25; 60
Toimisto, kirjoittaminen; 500; 19; 80
Varastotilat; 100; 25; 60
Kiinnostuitko? Täytä pikainen yhteydenottolomake – palaamme nopeasti asiaan.
Tiimimme
Dreamledin tiimi on yhdistelmä tarkkuutta ja luovuutta – liimana on tinkimätön halu tuottaa asiakkaalle arvoa. Haluamme kaikin keinoin varmistaa, että asiakkaamme menestyy kanssamme. Olemme kuin yhtä perhettä, jossa autamme ja palvelemme. Tervetuloa asioimaan kanssamme!