Asunnon yleisvalaistus ja sisävalaistus on mukavuus-, käytännöllisyys- ja turvallisuustekijä.

Asunnon yleisvalaistus

Asunnon yleisvalaistuksessa kustannukset ovat usein keskiössä. On hyvä ymmärtää kuitenkin, että yleisvaikutelma tilasta määrittyy usein valaistuksen kautta. Valaistusvaikutelma on valaisinkohtainen. Entistä useammin toivotaan ohjattavuutta ja liitettävyyttä älyjärjestelmiin. Dreamled käyttää Casambin ekosysteemiä, johon voidaan liittää koko kodin valaistus – mukaan lukien keittiön työpistevalaistus.

Perusasioita on riittävän ja eurooppalaisten sisävalaistusdirektiivien mukaisen valomäärän ja valaisinominaisuuksien käyttäminen. Yleisvalaistuksessa käytetään – etenkin pientaloissa – tyylikkäitä valaisinryhmiä ja valaisinmuotoilua. Myös valaistuksen ohjattavuus ja muokattavuus on noussut kohti valtavirtaa. Kysy Dreamlediltä erilaisia tuotepaketteja perustuotteiksi, premium-tuotteiksi sekä älykokonaisuuksiksi.

Työtasovalot yleensä uusitaan linjasaneerauksen yhteydessä, mikä on järkevää turvallisuuden, energiatehokkuuden ja mukavuuden parantamiseksi. Asennuksessa poistetaan vanha putkivalaisin ja tilalle asennetaan moderni työtasovalaisin. Markkinoiden edistyksellisintä ratkaisua edustaa kotimainen Dreamled Oy. 

Parhaillaan työpistevalaisin istuu kalusteeseen kuin unelma. Dreamled Designissa on huomioitu Suomalaisten kalusteiden erityispiirteet, kuluttajien mieltymykset sekä kalusteteollisuuden tarpeet ja toisaalta asentajan toivomukset. 

Valaistukselle on minimitasovaatimukset laadun ja määrän osalta. Sisävalaistus on asukkaan omalla vastuulla. Valitsemalla projektiisi Dreamled-tuotteet varmistat, että tuote kestää, on tyylikäs ja tehokas asentaa, täyttä valaistusvaatimukset ja on vastuullisesti valmistettu.  

Pesu- ja kylpytiloissa valaistuksella tavoitellaan tunnelmaa ja häikäisemättömyyttä. Toisaalta tilassa on oltava myös riittävä yleisvalaistus siivouksen ajaksi. Asukkaat ovat halunneet päivittää kostean tilan valaistusta modernimmaksi. Taloyhtiön etu on, että tiloihin asennetaan sinne suunnitellut valaisimet. Valaisimilta vaaditaan sekä kosteuseristystä, lämpötilan kestoa, että rajattua avauskulmaa.  

Pesutilaan ja kodinhoitohuoneisiin yleisvaloksi suositellaan häikäisemätöntä -valaisinta, joka korvaa suoraan pienloistelampulla varustetut valaisimet. Tyylikäs valaisin muodostaa häikäsemättömän vallitsevan valon. IP-luokitus 44 mahdollistaa valaisimen asentamisen kattoon kosteisiin tiloihin, sillä valaisin on suojattu roiskuvaa vettä vastaan.  

Lummepari

Vaatehuone on usein ilman ikkunoita ja tila poikkeaa varastosta perusteellisesti valaistuksen suhteen. On suositeltavaa käytännön syistä tuoda tilaan riittävästi valaistusta.

Edullinen ratkaisu on tuoda tilaan kupuvalaisin, jossa on liiketunnistin sekä riittävän suuri valoteho, jotta vaatteiden värit erottuvat ja tilassa työskentely on miellytävää. 

Käytävän valaisimilla halutaan saada riittävä yleisvalaistus. Valaisimille erityisiä tarpeita on kestävyys ja helppo huollettavuus. Suositeltavaa on toteuttaa käytävän valaistus liiketunnistimin ja led-valoin. Näin saavutetaan suuria säästöjä taloyhtiön sähkönkulutuksessa. Valoa voidaan ohjata voimakkaammin siellä missä ihminen liikkuu. Tämä lisää turvallisuutta ja säästää sähköä. 

Porraskäytävien valaistus mahdollistaa turvallisen liikkumisen sisällä rakennuksessa. 

Käytävävalaistuksessa suositeltavia valaisimia ovat iskusuojattu Dreamledin kupuvalaisin ja tyypilliseen palakattoon soveltuva 60*60cm paneelivalaisin. Molemmilla saavutetaan suuri valotehokkuus ja yhdenmukainen valo 5 vuoden takuulla. Aulan näyttävä valaistus voidaan rakentaa Dreamledin näyttävällä upotettavalla valaisimella, joka tuo laadukkaan ja tehokkaan valaistuksen ilman häikäisyä. 

Taloyhtiölle kuuluu terassin perusvalaistus. Terassivalaisimen on oltava kosteussuojattu joka puolelta. Valaistus toteutetaan säätä ja käyttöä kestävillä katto- ja seinävalaisimilla. Suositeltavaa on valita tunnelmaan sopiva häikäisemätön seinävalaisin tai paikallisesti valaiseva kattospottivalaisin. 

Kerrostaloissa parvekkeille asennetaan pinta-asenteinen seinävalaisin, mutta pientaloissa yläkatto sallii tyylikkään upotettavan led-valaisimen käytön.

Yksilöllisiä terassivalaistuksia voidaan rakentaa myös erilaisilla led-nauhatoteutuksilla.  

Tilaa terassivalaisimet edullisesti Dreamlediltä!

Monissa taloyhtiöissä on kerhohuoneita ja muita yhteiskäyttötiloja. Niissä valaistus täytyy mitoittaa sen mukaan, että tiloissa oleskelee erin ikäisiä ihmisiä, joilla on erilainen hämäränäkö. Valaistus tulee mitoittaa myös sen mukaan, että tilassa työskennellään. Valaisimiksi valitaan kestäviä yleisvalaisimia, jotka tuottavat riittävän valotehon ja värierottelun. Valojen valinnassa kiinnitetään huomiota myös viihtyisyyteen. Tyypillinen valaisin on edullinen kupu-led-valaisin.

Varaston valaistus on riittävää yleisvalaistusta, joka kestää osumia ja eri lämpötiloja. Valon pitää ulottua niin käytäville kuin varastotiloihin. Valaistusta ohjataan liiketunnistimin. Valaisinvalinta on sekä seinään, että kattoon kiinnitettävät edulliset varastovalaisimet. 

Esimerkkitoteutuksessa valaistaan häkkivarasto. Jokaisen häkin kohdalle asennetaan kestävä ja suojattu varaston valaisinrunko ja lampuiksi valitaan älykkäät ja edulliset Led – valoputket, joilla saavutetaan liikkeentunnistus. Valot palavat vain silloin kun valoa tarvitaan.  

Rakenna varastovalaistus Dreamledin kanssa ja säästä rahaa!

varasto yleinen

Asunnon yleistilojen valaistus tulee asunnon mukana. Yleisimmin yleistiloihin asennetaan katon sisään upotettavia valonlähteitä. Näiden tilojen valaistukselle on sekä minimitaso- että valovirtavaatimukset. 

Dreamledin upotettavat kattovalaisimet (alasvalot) edustavat laadukasta ja kustannustehokasta sekä teknisesti edistyksellistä ratkaisua, jolla toteutetaan niin perustason päälle/pois-kytkettävä, himmennettävä kuin älyvalaistuskin.

Dreamled sopeuttaa valaisinrunkoihin tarkoituksen edellyttämät liitäntälaitteet.  

Rakenna asuntovalaistus Dreamledin kanssa ja säästä rahaa!

Makuuhuoneen valaistus tulee joskus asunnon mukana tai se on asukkaan itse asennettava. Yleisimmin – mikäli makuuhuoneeseen tulee kiinteät valaisimet – tilaan asennetaan katon sisään upotettavia valonlähteitä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää häikäisyyn ja säädettävyyteen. Näiden tilojen valaistukselle on sekä minimitaso- että valovirtavaatimukset. 

Dreamledin upotettavat kattovalaisimet (alasvalot) edustavat laadukasta ja kustannustehokasta sekä teknisesti edistyksellistä ratkaisua, jolla toteutetaan niin perustason päälle/pois-kytkettävä, himmennettävä kuin älyvalaistuskin. Valaistus voi olla jopa aikaohjattu!

Dreamled sopeuttaa valaisinrunkoihin tarkoituksen edellyttämät liitäntälaitteet.  

Rakenna makuuhuonevalaistus Dreamledin kanssa ja säästä rahaa!

Asunnoin yleisvalaistus – yleisiä vaatimuksia tiloittain

Koska näkeminen perustuu valon voimakkuuden ja värierojen havaitsemiseen, eli kontrastien havaitsemiseen, tulee sen olla tärkein tavoite valaistuksessa. Kontrastien havaitsemiseen vaikuttaa pintojen väri ja miten ne heijastavat. Tumma pinta imee paljon valoa itseensä ja heijastaa vain vähän takaisin. Vaalea pinta heijastaa valoa ympäriinsä ja imee valoa vain vähän itseensä. 

Valaistuksen pitää olla selkeää, sitä pitää olla riittävästi, mutta se ei myöskään saa sokaista. Taloyhtiössä on hyvin erilaisia tarpeita ja pitää huomioda niin valon tarve eri sisä- ja ulkotiloissa kuin valaisimen ominaisuudet.  

Valoa tulee olla riittävästi siellä missä työskennellään ja liikutaan ja sitä tulee ohjata siten, että saavutetaan energiasäästöjä. Valoja ei kannata turhaan polttaa. 

Sisätiloissa on eri tiloille määritelty Euroopan laajuinen sisävalaistusstandardi, joka määrittelee sisätiloissa käytettävien valaisimien ominaisuuksista. Merkittävimpänä ominaisuutena on riittävä valoteho. Standardi myös määrittelee valon laadun ja häikäisyn. Kysy aina Dreamledistä neuvoa valaistusprojektissasi!

Tyypillisiä kokemuksia taloyhtiön valosaneerauksesta: 

“Päivitimme taloyhtiömme valot linjasaneerauksen yhteydessä. Tavoittelimme energiatehokkuutta ja parempaa valon laatua ja määrää. Samalla myös kiinteistömme ilme modernisoitui.” “Sijoittelimme ja suuntasimme valot niin, että taloyhtiöön ei jää pimeitä nurkkia. Turvallisuuden tunne ja viihtyisyys parantuivat.” “Saimme liiketunnistimien vaihdolla varastotiloista turhan valon käytön ja sähkönkulutuksen pois. “ “Taloyhtiössä asuu lisääntyvä määrä ikääntyviä ihmisiä, joiden valaistuksen tarve on kaksinkertainen nuoriin verrattuna. Päätimme uusia pihavalaistuksen ja suunnata valon paremmin jalkakäytäville. Samalla loimme turvallisemman piha-alueen.” Valaisusaneerauksessa panostetaan energiasäästön lisäksi valotehon nostoon ongelma-alueilla 

 Tyypillisiä kokemuksia lukujen valossa: 

  • Ulkovalot palavat noin 4000 h vuodessa Led-lamppu kuluttaa noin kolmasosan sähköä verrattuna vastaavaan elohopealamppuun ja kestää kaksi kertaa pidempään.
  • Valonohjauksella saadaan säästöjä: valaisinta käytetään vain tarvittaessa. Esimerkiksi hämäräkytkimen korvaaminen liiketunnistimella voi tuoda ison säätö, sillä valo palaa vain tilassa liikkuessa.
  • Oikein mitoitettu remontti maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Tämän jälkeen ollaan led-valaisimen elinkaaren alkuvaiheessa ja investointi tuottaa taloyhtiölle. 
  •  “ Lopulta huomasimme säästävämme huoltokuluissa, sillä led-valojen käyttöikä on yli 50000 tuntia. Aiempia valoja huolsimme tämän tästä.” 

Toteutuksessa tulee käyttää laadukkaita ja järkevän hintaisia valaisimia, joissa on pitkä takuu ja erinomainen huollettavuus ja asennettavuus. Dreamled auttaa Sinua mitoituksessa ja valinnoissa, aina budjetin mukaan.

Asunnon yleisvalaistus -yleisimpiä termejä selityksineen

Lumen, valon määrä. Koska enää ei Wattien perusteella voi päätellä valaisimen valon määrää ollaan siirrytty käyttämään sen valon määrää, lumenia. Pitkissä valoissa, esimerkiksi led-nauhoissa ilmaistaan lumenia metriä kohden. 

Lux, luksi, ilmoittaa kuinka monta lumenia osuu neliömetrille. Eri tiloille on määritelty eurooppalaisessa sisävalaistustandardissa lux-arvot. Tämä on oleellinen tieto kun mitoitetaan kuhunkin tilaan riittävä valaistus. arvoon täytyy suhteuttaa etäisyys.  

UGR (Unified Glare Rating) kertoo häikäisyn määrän eri kulmista katsottuna. Eri tiloille on määritetty eurooppalaisessa sisävalaistusstandardissa arvot, jota häikäisyarvo ei saa ylittää.   

Watti, valaisimen ottama teho. Enää wattimäärä ei kerro valaistuskyvystä suoraan vaan sitä käytetään arvioitaessa energiatehokkuutta ja valaisinhankinnan takaisinmaksuaikaa. 

CRI, colour rendering index, värintoistoindeksi, ilmoitetaan Ra – indeksinä ja kertoo kuinka luonnollisilta värin näkyvät tietyssä valaistuksessa. Valaisimen värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0 tarkoittaa täysin mustavalokoista valoa (esim kuunvalo), jossa värit eivät toistu lainkaan, ja 100 täydellistä värintoistoa. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen ilmoittaa värilämpötila. Yleisesti kotona suositellaan, että käytetään valaisimia, joilla Ra on yli 80. 

 Värintoisto-ominaisuudet  

Ra erittäin hyvä Ra > 90 

hyvin hyvä 80 < Ra < 90 

hyvä 60 < Ra < 80 

tyydyttävä 40 < Ra < 60 

välttävä  20 < Ra < 40 

Värilämpötila kertoo minkä väristä on valaisimen tuottama valo ja ilmaistaan Kelvineinä (K). Mitä korkeampi on Kelvin-arvo, sitä sinisempää valo on ja matala Kelvin-lukema kertoo puolestaan kellertävästä valosta. Hehkulampun valo on kellertävää (2700K) ja suosittujen Led-valojen lämpötila on hieman sinertävämpää (3300K tai 4000K). Päivänvalon värilämpötila on 5500K. 

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusuvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen.


Asunnon yleisvalaistus -Suositellut valaisintyypit käyttökohteittain

Eri tiloissa on erilaisia käyttötarpeita lämpötilojen, kosteusolosuhteiden ja valaisimen koon suhteen. Myöskin turvallisuusnäkökohdat on huomioitava. Alla on listattu käyttökohteittain suositeltuja valaisintyyppejä.  

 1=suositelluin, 3=vähiten suositeltu 

KODIN VALAISTUS

1 Led-valaisin

2 Energiansäästö- tai pienloistevalaisin

3 Halogeenivalaisin 

YHTEISKÄYTTÖTILOJEN VALAISTUS

1 Led-valaisin

2 energiansäästö- tai pienloistevalaisin

3 T8-loisteputkivalaisin 

PIHAVALAISTUS 

1 Led-valaisin 

2 T5-loisteputkivalaisin 

3 monimetallivalaisin 


Asunnon yleisvalaistus -Valaisinten suojaintasovaatimukset

Valaisimien koteloinnille on asetettu yleiseurooppalaiset suojausvaatimukset, tarkempi tunnus SFS-EN 60 529 + A1. Standardissa otetaan kantaa siihen kuinka hyvin valaisimen pitää olla suojattu siltä voivatko vieraat esineet päätyä kotelon sisälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Toisaalta kantaa otetaan myös siihen miten hyvin valaisin on suojattu ulkoista kosteutta vastaan.  

Eri tiloille on määritelty erityiset IP-luokitukset, ja valaisimien luokitusten on sovelluttava niihin. IP-luokkatunnus on tyyppiä: IP ja sen jälkeen kaksin numeroa: 

Ensimmäinen numero kertoo vaarallisten osien suojauksen, esineen halkaisijan 

0 Suojaamaton

1 Suojaa nyrkiltä (>= 50mm)

2 Suojaa sormelta

3 Työkalulta (>=2,5mm) 

4 Langalta, johtimelta (<=1,0mm) 

5 johtimelta (pölysuojattu) 

6 johtimelta (pölytiivis) 

Toinen numero kertoo kosteussuojauksen 

 0 Ei kosteuden suojaa 

1 Tippuvedenpitävä, pystysuoraan tippuva vesi (>=12,5mm) 

2 Tippuva vesi, max15 astetta 

3 Sateenpitävä 

4 Roiskeenpitävä, roiskuva vesi 

5 vesisuihkulta 

 6 Voimakkaalta vesisuihkulta 

 7 Vedenpitävä 

 8 Jatkuva upotus 


Asunnon yleisvalaistus -Eurooppalainen sisävalaistusstandardi

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen. Merkille pantavaa on, että valaistuksen voimakkuusvaatimus ja värierotteluvaatimukset ovat korostetun voimakkaat kaikissa tiloissa, joissa tehdään tarkkuustyöskentelyä.   

Valaistu kohde; Lux; UGR; Ra 

Hissit; 100; 25; 40 

Kahvihuoneet; 200; 22; 80 

Kassa-alue; 500; 19; 80 

Keittiö; 500; 22; 80 

Lastausalueet; 150; 25; 40 

Liikennealueet ja käytävät; 100; 28; 40 

Odotusaulat; 200; 22; 80 

Portaikot, liukuportaat, liukukäytävät; 100; 25; 40 

Pysäköintialueet; 75; ei vaatimusta; 40 

Talotekniset tilat; 200; 25; 60 

Toimisto, kirjoittaminen; 500; 19; 80 

Varastotilat; 100; 25; 60 


Kiinnostuitko? Täytä  pikainen yhteydenottolomake – palaamme nopeasti asiaan. 

Lue lisää

Valaistus koskee jokaista henkilöä työssä ja vapaa-ajalla. Lue alta lisää.

Keittiön valaistus

Kylpyhuoneen valaistus

Asunnon yleisvalaistus

Julkitilavalaistus

Tiimimme

Dreamledin tiimi on yhdistelmä tarkkuutta ja luovuutta – liimana on tinkimätön halu tuottaa asiakkaalle arvoa. Haluamme kaikin keinoin varmistaa, että asiakkaamme menestyy kanssamme. Olemme kuin yhtä perhettä, jossa autamme ja palvelemme. Tervetuloa asioimaan kanssamme! 

salla-johanna happonen dreamled oy

Salla-Johanna Happonen

jesse männistö dreamled oy

Jesse Männistö

riitta vuolle dreamled oy projektituki suunnittelutuki myynti

Riitta Vuolle

tapio junes dreamled oy

Tapio Junes

Myynti- ja markkinointijohtaja

0504331541 

tapio.junes@dreamled.fi

heikki vuokila dreamled oy

Heikki Vuokila